dimarts, 19 d’abril del 2011

Índex 3 - Formes comercials dels acers

Quans surten dels convertidors o dels forns els acers es troben en fase liquida. Per ser comercialitzats cal solidificar-los amb la forma adequada. Per fer-ho hi ha dos procediments:
- Colar-los en un motlle i deixar-los refredar. D’aquesta manera s’obté un lingot, al qual se li donarà forma més tard.
- Colar-los en uns canals per on els donem forma de barra de secció rectangular mentre circulen fins a la secció de laminatge, on es deixen refredar totalment.

Actualment el primer procediment està en desús. El segon procés estalvia energia ja que no cal escalfar l’acer dos cops.

Les característiques dels productes siderúrgics estan normalitzades. Hi ha organismes internacionals que fixen les característiques d’aquests productes i els donen una denominació per distingir-los.
Les indicacions següents serveixen per interpretar la informació subministrada pel fabricant:
- Densitat lineal: massa que té el perfil per unitat de llargària (kg/m) (valor= G)
- Secció del perfil: la superfície de tall transversal. (valor= A) (mm2)
- Superfície lineal: la superfície total exterior per cada unitat de llargària. (valor=AL) (m2/m)
- Superfície màssica: la superfície total exterior per cada tona de massa. (valor= Ag) (m2/t)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada